• Sportski Savez - Siroki Brijeg
  • Sportski Savez - Siroki Brijeg
  • Sportski Savez - Siroki Brijeg
  • Sportski Savez - Siroki Brijeg
  • Sportski Savez - Siroki Brijeg
  • Sportski Savez - Siroki Brijeg
  • Sportski Savez - Siroki Brijeg

Organizator

Generalni pokrovitelj


Općinski načelnik

 

Supokrovitelj

VLADA ŽZHGeneralni sponzor

Medijski promotor

Ostali sponzoriCaffe-pizzeria slastičarna Libertas Nova Bila

NK Široki Brijeg

HKK Široki Primorka

KK Široki Brijeg

HRK Široki

ŠK Široki Brijeg

banner_sksiroki

Široki Brijeg
Ponedjeljak, 07 Veljača 2011

Široki Brijeg kulturno je i duhovno središte zapadne Hercegovine,  a u administrativno-teritorijalnom ustroju glavni grad Zapadnohercegovačke županije. Od davnih vremena Široki Brijeg predstavljao je posebno nadahnuće,izvorište i crpilište snage za hrvatski narod na ovim prostorima.

Prvi tragovi života na području današnje širokobriješke općine datiraju još iz ilirskog dobai drevnog Zvonigrada, preko gradine u Biogracima iz rimskog vremena, pa do bazilike u Mokrom, koja svjedoči o kršćanima koji su na tom području živjeli u petom stoljeću. Bizantski car povjesničar Konstantin Porfirogenet piše o gradu Mokrisku u desetom stoljeću, smještenom na području današnjeg Mokrog. Nakon pada Hercegovine pod Turke 1482. godine, dvadesetak današnjih širokobrijeških sela po administrativno-teritorijalnom ustroju pripada mostarskoj nahiji.

Godine 1708. u zapadnoj Hercegovini pet je Župa, među njima i župa Blato, sa Mostarskim Gracom najstarija župa na području današnje širokobriješke općine. U toj župi bila su 22 sela s 2 559 stanovnika. Župa Blato kasnije mijenja  ime u Čerigaj, u kojem je fra Nikola Kordić sagradio kuću koja će 1844. godine postati domom franjevaca pristiglih iz kreševskog samostana. Četiri godine kasnije 1848. godine , župni je ured premješten u Široki Brijeg i od tada župa nosi to ime.

Gradnja širokobriješke crkve počela je 1846. godine, a njezine temelje blagoslovio je biskup Rafo Barišić. Godine 1905. na ruševinama stare crkve biskupa fra Paškal Buconjić blagoslovio je temelje današnje crkve posvećene Uznesenju Blažene Djevice Marije. Gradnju crkve vodio je znameniti franjevac Didak Buntić. Godine 1918. širokobriješka Gimnazija dobiva pravo javnosti i idućih ljeta izrasta u priznatu i poznatu školsku ustanovu, koja će Širokom Brijegu i hrvatskom narodu podariti tisuće intelektualaca, nekolicinu velikih ljudi sa povijesnom dimenzijom i žigom.

Najcrnje dane u svojoj povijesti Široki Brijeg doživljava u Drugom svjetskom ratu. Samo 7. veljače 1945. godine partizani su ubili 30 fratara, uništili knjižnicu, a kroz nasilnu promjenu imena i svakojaki drugi teror nad širokobriješkim pučanstvom komunistički je režim idućih desetljeća pokušao zatrti svaki trag hrvatstva, Godine 1990. održavaju se prvi demokratski višestranački izbori na kojima pobjeđuje Hrvatska demokratska zajednica, Širokom se 1991. vraća ime. U Domovinskom ratu širokobriježani daju ogroman doprinos u borbi za stvaranje neovisne hrvatske države i slobodu hrvatskog naroda. Grad raste, razvija se i sve više jača.